Toyota D4 motorlar direk enjeksiyonlu yakıt sistemine sahip özellikle üretildiği yıllarda en yüksek motor teknolijisine sahip motorlardan biridir. Ülkemizde;
- Toyota Avensis T22 kasa 2000cc 150hp,
- Toyota Avensis T25 kasa 2000cc 148hp
olarak iki motor tipi bulunmaktadır.
Bu araçlara tam uyumlu direkt enjeksiyonlu bir ürün ülkemizde yoktu. 2020 yılı Şubat ayından beri ithalatını kendimizin yaptığı AC-Stag marka Polonya menşeili Stag 400 DPI-D4 LPG kiti ile bu araçlara Türkiye’de ilk kez tam uyumlu LPG dönüşümünü Atılım Otogaz olarak uygulamaya başladık.
Aaracın yüksek yakıt masraflarından ötürü LPG dönüşümü ihtiyacı ortaya çıkmış ancak uyumlu bir sistem olmadığı için birçok araca 1. nesil mikserli LPG sistemleri uygulanmıştır. Karbüratörlü bir aracı takılması gereken bu LPG sisteminin, yüksek emisyon kontrolüne sahip direkt enjeksiyonlu bir motorda düzgün çalışması imkansızdı! Nitekim yaşanan sıkıntılar neticesinde, kullanıcılar arasında yaygınlaşan kanı “bu araca lpg olmuyor!” oldu. Bu sebeplede Toyota Corolla’dan üst segment bir araç olmasına rağmen aynı model yılındaki Avensis Corolla’dan düşük fiyata alınır satılır hale geldi. Burdanda anlaşılacağı üzere LPG dönüşümü Türkiye’de oldukça önem taşımakta.
Peki bizim uyguladığımız Stag 400 DPI dönüşüm kiti ile neler düzeldi? Mikserli sistemlere göre farkı nedir?
Bizim uyguladığımız Stag markanın bu motorlar için özel üretilmiş yazılım ve enjeksiyon modülü sayesinde;
- Benzin enjektörlerine kesinlikle bir zarar verme durumu söz konusu değil.
Mikserli sistemlerin montajında benzin enjektörü basit bir röle ile durdurulduğu için koruma amaçlı benzin püskürtmesi yapması imkansız ve kısa sürede benzin enjektörlerinin arızası muhtemeldi.
- Gaz bittiği zaman otomatik benzine geçiyor ve istendiğinde aracı stop etmeksizin benzin gaz geçişini yapabiliyorsunuz.
Mikserli sistemlerde gaz bittiği vakit araç gaz yememeye başlar fakat otomatik benzine geçmesi mümkün değildi mutlaka aracı stop edip düğmeyi benzin pozisyonuna alıp çalıştırmak gerekliydi. Çok büyük bir güvenlik zafiyetine sebebiyet vermekteydi.
- Lpg’den dolayı arıza ışığı yanma gibi bir problem kesinlikle olmadığı gibi check lambası olağan çalışmasına devam ediyor yani bir arıza olduğunda yine sürücüyü bilgilendirmeye devam edecek.
Mikserli sistemlerde röle ile enjektör ve pompa durduğu, gazda çalıştığı esnada yakıt-hava ayarı doğru yapılamadığı için arıza ışığı sürekli yanıyor ya da daima söndürülüyordu.
- Yakıt tasarrufu min %40 oluyorki benzine göre performans kaybı söz konusu dahi değil.
Mikserli sistemlerde hissedilebilir bir performans kaybı kaçınılmazdı.
Dönüşümünü yaptığımız AC-Stag ürünün enjektör verilerini incelediğimizde;
- Enjektörleri 1,3 ms kapama 2,3 ms açma hızına sahip.
Kıyaslayabilmek için BRC enjektörlerinin açma hızı 2,6ms’dir.
- 1,9 ohm direnciyle oldukça hızlı çalışmaktadır.
Yine kıyaslayabilmeniz ve bilinir olduğu için BRC enjektörleri 2,04 ohm dirence sahiptir.
- Max yakıt akış 145l/min sahiptir.
Hem lineer akış sağlamakta, hem de hızlı tepkimelere sahip ve yüksek devirlerde motoru besleyebilecek kapasiteye sahiptir.
Yazılım obd2 kontrollü yani yakıt karışım ayarlarını doğrudan oksijen sensöründen aldığımız verilere göre yapabiliyoruz.
Özel Toyota D4 emülatörü ile benzin enjektörlerine kesinlikle zarar vermeden çalışmasına devam edebiliyor.